Черевић

cerevic-srem-fruska-gora-dunav-srem-srbija

Дунав

Наша река

Укратко о Дунаву

Дунав је река која се протеже кроз десет земаља и на делу свог тока представља границу између Србије и Хрватске. На десној обали Дунава, само 15 километара од Новог Сада, налази се градић Черевић, који је познат по прелепом погледу на Дунав.

Дунав код Черевића је изузетно широк и пружа незабораван поглед на прелепе пределе и небо. Све ово чини овај део Дунава идеалним местом за риболов, који је један од важних извора прихода локалног становништва. Река је богата разним врстама рибе, као што су сом, шаран, смуђ, деверика и друге. Риболов је овде веома популаран, а многи посетиоци долазе у Черевић управо због ове активности.

Поред риболова, Дунав код Черевића је и важан извор воде за локално становништво и пољопривреду. У овом крају постоји дуга традиција воћарства и виноградарства, а на плодном земљишту које се налази уз реку гаје се усеви попут кукуруза, пшенице и других.

Дунав код Черевића није важан само за локално становништво, већ и за пловидбу и трговину. Овуда пролазе важни европски путеви који повезују овај део Европе са другим деловима света, а река омогућава превоз различитих терета и добара од значаја за привреду земље. Овај део Дунава популаран је и међу туристима и посетиоцима који долазе да се одморе, уживају у природним лепотама и посматрају различите врсте птица које овде живе.

Све у свему, Дунав код Черевића је прелеп део ове велике реке, која нуди бројне могућности за рекреацију, одмор и уживање у природним лепотама. Овде се могу видети незаборавни заласци сунца, прелепи пејзажи, богати усеви и риболовачка опрема. Због свега овога, Дунав код Черевића представља значајан симбол повезивања људи, али и извор живота Ћеревића.

"На лепом плавом Дунаву"

Иван Ивановић Дунђерски, пензионисани капетан и музички љубитељ, написао је „На лепом плавом Дунаву” инспирисан лепотама и романтичном атмосфером коју доживљава на самој обали Дунава. Дунђерски је желео да компонује музику која ће дочарати чари и лепоту Дунава, као и да прикаже његову важност за људе и земље кроз које протиче.

Када је Јохан Штраус ИИ први пут чуо ову композицију, био је одушевљен њеним мелодичним линијама и хармонијама и одмах је почео да се користи у својим наступима и концертима. Јохан Штраус ИИ је касније написао своју верзију „На лепом плавом Дунаву“ која је постала још популарнија и коју данас најчешће слушамо и повезујемо са овом композицијом.

„Дунав је као бескрајна песма која не престаје да пева своју мелодију, и која нас подсећа на лепоту живота." — Вук Стефановић Караџић